Οι δύο αγώνες έχουν αφετηρία και τερματισμό στο ίδιο σημείο, την περιοχή των πηγών της Έρκυνας (ΚΡΥΑ). Οι διαδρομές και των δύο αγώνων ξεκινούν από υψόμετρο 179 μέτρων και φθάνουν στο υψηλότερο σημείο τα 905μ. ο πρώτος και τα 580μ. ο δεύτερος.

Στον πρώτο αγώνα των 24,2χλμ.,τα 17.500μ. είναι μονοπάτια, τα 5.200μ. δασικοί δρόμοι και το 1.500μ. άσφαλτος και πεζόδρομος, με θετική υψομετρική που ξεπερνά τα 1.550μ.

Στον δεύτερο αγώνα των 10,7χλμ.,τα 7.500μ. είναι μονοπάτια, τα 1.700μ. δασικός δρόμος, και τα 1.500μ. άσφαλτος και πεζόδρομος, με τη θετική υψομετρική να ξεπερνά τα 650μ. Οι διαδρομές έχουν σήμανση με :

  • Μεταλλικές πινακίδες με το λογότυπο «ΛΕΒΑΔΟΣ» και βελάκι κατεύθυνσης.
  • Πινακίδες προσαρμοσμένες σε ευδιάκριτα σημεία με το γράμμα Λ και κίτρινο-μπλε χρώμα.
  • Ταινία έργου και χρώμα κίτρινο-μπλε σε εμφανή σημεία των διαδρομών.

Μετά τον τελευταίο δρομέα και στους δύο αγώνες θα ακολουθεί έμπειρος συνοδός (σκούπα) έχοντας μαζί του υγρά, τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό. 

Ο αγώνας με δεδομένο ότι έχει θετική υψομετρική διαφορά μεγαλύτερη των 1.250 μ., αποτελεί για τους ενδιαφερόμενους κριτήριο για τη συμμετοχή τους στον Olympus Marathon  το 2025.


24.2km
ώρα εκκίνησης 10:00

10.7km
ώρα εκκίνησης 10:45

                                    ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 24,2 χλμ.

Η εκκίνηση γίνεται από το χαμηλότερο σημείο της διαδρομής με  το  υψόμετρο να  είναι 179m, φθάνει στην κορυφή του Λαφύστιου όρους «Προφήτης Ηλίας» με το  ψηλότερο σημείο τα  902m και η συνολική θετική υψομετρική διαφορά αγγίζει  τα 1.530m

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο πέρασμα του ποταμού στρίβοντας αριστερά μετά την  εκκίνηση και στην είσοδο στα σκαλιά. Τα πρώτα 400m είναι  πλακόστρωτος πεζόδρομος καλής κατάστασης και η συνέχεια είναι ανάβαση με 446 σκαλιά, μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Μηνά.

Από το 1,1km, περιοχή Μπαλωμένη Αυλή ,αρχίζει ελαφριά κατηφόρα μέχρι το 3,4km που αρχίζει το πρώτο δύσκολο σημείο του αγώνα ,όπου  από τα 197m υψόμετρο, περιοχή Γεφυράκια, φτάνουμε στα 357m περιοχή Αετολίθια, στο 4,2km  και στη συνέχεια μέχρι το 4,8km υπάρχει δασικός δρόμος με ήπια κατηφόρα.

Στο 4,8km θα υπάρχει ο  1ος ΣΤΑΘΜΟΣ  ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ   με ότι προβλέπεται για αγώνα βουνού. Από το σημείο αυτό  η διαδρομή ακολουθεί ανηφορικό ήπιο μονοπάτι μέχρι το 5,9km  και σε υψόμετρο 480m συναντάμε το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά, όπου  θα υπάρχει ο 2ος ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ .

Τα επόμενα 500m είναι ευθεία και από το 6,5km αρχίζει ανηφορικό μονοπάτι μέχρι το 7,9km με το υψόμετρο να φτάνει τα 660m. Από το σημείο αυτό ,ακολουθεί κατηφορική διαδρομή με το μονοπάτι Αμαρκάδες και δασικό δρόμο, μέχρι το 10ο km όπου συναντάμε το δυσκολότερο σημείο του αγώνα, με συνεχή ανάβαση σε αντιπυρική ζώνη, μήκους 1.600m και από τα 400m, φθάνουμε στα 750m παίρνοντας  θετική υψομετρική διαφορά 350m.

Προτεινόμενη επιλογή για την άνοδο και στα 3 διαζώματα η αριστερή πλευρά.

Στo 10,5km ,κορυφή Μπατζιότι , θα υπάρχει ο 3ος ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ με ότι προβλέπεται για αγώνα βουνού.

Στο 11οkm φτάνουμε στην κορυφή Κουκλόραχη  και στο 11,7km συναντάμε τη δεύτερη  πιο υψηλή  κορυφή της διαδρομής τη  Γαρδαβίτσα, με υψόμετρο 720m και μέχρι το 13οkm ακολουθεί ήπια κατηφόρα για πλήρη αποκατάσταση μετά την ένταση της αντιπυρικής, περιοχή Τραγογένι.

Στο 13οkm θα γίνεται ο έλεγχος αποκλεισμού, με όριο τις 3,5 ώρες. Το όριο είναι πολύ ελαστικό και σας παρακαλούμε να δεχτείτε την απόφαση του κριτή. Η διαδρομή συνεχίζεται στην περιοχή Ισάδια μέσα σε μονοπάτια με πολλές εναλλαγές, για να φθάσουμε στο 14οkm στη θέση Κεραμίδι όπου  θα υπάρχει ο 4ος ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ  με ότι προβλέπεται για αγώνα βουνού.

 Από το 14οkm μέχρι το 15οkm είναι το 2ο δυσκολότερο σημείο του αγώνα, όπου από τα 680m φθάνουμε στα 902m μέσα από μονοπάτι με δάσος από έλατα, σχίνα και κουμαριές. Είναι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής (ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ) και αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, θα απολαύσετε την κορυφή του Ελικώνα, τον χιονισμένο Παρνασσό, τη Δίρφυ, την Πάρνηθα και το μεγαλύτερο μέρος της Κωπαΐδας, με τη λίμνη Υλίκη να δεσπόζει στη νότια πλευρά.

Αρχίζοντας συνεχή κατηφορική διαδρομή στα πανέμορφα δασικά μονοπάτια: Κεδρόλακκος, Πλάκα , Παλιοχώρι και Φτερόλακα, φτάνουμε , στο 19οkm όπου συναντάμε το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, με τον  5ο ΣΤΑΘΜΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ και  ότι προβλέπεται για αγώνα βουνού.

 Συνεχίζοντας μέσα σε καταπράσινη  έκταση, με μικρή ανάβαση από το 19,2km μέχρι το 20οkm και σε υψόμετρο από τα 560m στα 660m θα οδηγηθούμε  στα  μονοπάτια Λιθαρόστρουγκα και Κώστας  Κωβός μέσα από δάσος πυκνής βλάστησης, κυρίως από πεύκα, βελανιδιές κουμαριές μέχρι το 22,5km όπου θα υπάρχει, ο 6ος ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ , με ότι προβλέπεται για αγώνα βουνού.

Συνεχίζοντας τη κατηφορική διαδρομή σε δασικό δρόμο στα 23,2km φθάνουμε πάνω από το δημοτικό στάδιο Λιβαδειάς, περιοχή  Πετρωτά και στη συνέχεια μετά το υδραγωγείο μπαίνουμε στη συνοικία Λυκοχώρι, από όπου με  ασφαλτοστρωμένους δρόμους και ενδιάμεσα σκαλοπάτια, πλησιάζουμε στο σημείο τερματισμού, αφού πρώτα διαβούμε, πάνω από το πανέμορφο πέτρινο γεφυράκι του ποταμού, τελειώνοντας την  επίπονη προσπάθειά σας.

 Από το σύνολο των 24.200m τα 5.200m είναι δασικός δρόμος, τα 1.500m άσφαλτος – πεζόδρομος και τα υπόλοιπα 17.500m είναι μονοπάτια .

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 10,7 χλμ.

 Η εκκίνηση γίνεται από το χαμηλότερο σημείο της διαδρομής με το  υψόμετρο να είναι 179m , φθάνει στο ψηλότερο σημείο τα 470m και η συνολική θετική υψομετρική διαφορά αγγίζει τα 650m

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο πέρασμα του ποταμού στρίβοντας αριστερά μετά την  εκκίνηση και στην είσοδο στα σκαλιά. Τα πρώτα 400m είναι  πλακόστρωτος πεζόδρομος καλής κατάστασης και η συνέχεια είναι ανάβαση με 446 σκαλιά, μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Μηνά.

Από το 1.1km περιοχή Μπαλωμένη Αυλή, αρχίζει ελαφριά κατηφόρα μέχρι το 3.4km που αρχίζει το πρώτο δύσκολο σημείο όπου  από τα 197m υψόμετρο, περιοχή Γεφυράκια, φτάνουμε στα 357m στο 4,2km περιοχή Αετολίθια , και στη συνέχεια μέχρι το 4,8km υπάρχει δασικός δρόμος με ήπια κατηφόρα.

Στο 4,8km θα υπάρχει ο  1ος ΣΤΑΘΜΟΣ  ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ   με ότι προβλέπεται για αγώνα βουνού. Από το σημείο αυτό  η διαδρομή ακολουθεί ανηφορικό ήπιο μονοπάτι μέχρι το 5,9km  και σε υψόμετρο 480m συναντάμε το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά, όπου  θα υπάρχει ο 2ος ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ .

Τα επόμενα 500m είναι ευθεία και από το 6,5km  αρχίζει ανηφορικό μονοπάτι μέχρι το 7οkm, όπου συναντάει το 21οkm της μεγάλης διαδρομής και ακολουθώντας τα μονοπάτια Λιθαρόστρουγκα και Κώστας Κωβός, φθάνουμε στο 8οkm όπου θα είναι ο 3ος ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ , με ότι προβλέπεται για αγώνα βουνού.

Συνεχίζοντας τη κατηφορική διαδρομή σε δασικό δρόμο στο 9οkm  φθάνουμε πάνω από το δημοτικό στάδιο Λιβαδειάς, περιοχή  Πετρωτά και στη συνέχεια μετά το υδραγωγείο ,μπαίνουμε στη συνοικία Λυκοχώρι, από όπου με  ασφαλτοστρωμένους δρόμους και ενδιάμεσα σκαλοπάτια, πλησιάζουμε στο σημείο τερματισμού, αφού πρώτα διαβούμε, πάνω από το πανέμορφο πέτρινο γεφυράκι του ποταμού, τελειώνοντας την   προσπάθειά σας.

 Από το σύνολο των 10.700m, τα 1.700m είναι δασικός δρόμος, τα 1.500m  άσφαλτος – πεζόδρομος και τα υπόλοιπα 7.500m είναι μονοπάτια.

 

 

Η σήμανση έγινε με ταινίες έργουμεταλλικές πινακίδες, μπλέ και κίτρινο χρώμα  με βελάκια σε κάθε αλλαγή κατεύθυνσης..

Σε περίπτωση που δεν συναντήσετε πάνω από 100m κάποιο από τα παραπάνω διακριτικά σημαίνει ότι έχετε χαθεί και πρέπει να επιστρέψετε.

Η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου Ορεινού αγώνα με την επωνυμία ¨ΛΕΒΑΔΟΣ¨ 2024 εύχεται σε όλους σας καλή επιτυχία και κυρίως να χαρείτε την προσπάθειά σας στις όμορφες διαδρομές που θα διαβείτε σήμερα.

Καλό αγώνα