ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Οργανωτική Επιτροπή του  Ορεινού Αγώνα ¨ΛΕΒΑΔΟΣ¨, που θα πραγματοποιηθεί την

Κυριακή στις  21 Ιανουαρίου 2018,

σας καλωσορίζει, στην πιο όμορφη περιοχή της Λιβαδειάς, με πρωτοβουλία του Αθλητικού Κολυμβητικού Ομίλου Λιβαδειάς, σε συνεργασία με τον Δήμο  Λεβαδέων, την υποστήριξη της, Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας  και τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Έρευνας & Διάσωσης Λιβαδειάς,  υπόσχεται στους μετέχοντες πως  θα φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ο αγώνας περιλαμβάνει  δύο διαδρομές, 23,7χλμ και 10,8χλμ, με αφετηρία και τερματισμό το ίδιο σημείο, στην περιοχή των πηγών της Έρκυνας (ΚΡΥΑ).

Τρεχούμενα νερά, αιωνόβιοι πλάτανοι, πέτρινα γεφύρια, παλιά βιομηχανικά κτίρια και μικροί καταρράκτες συνθέτουν το εξαιρετικό τοπίο της περιοχή.

Η περιοχή της ΚΡΥΑΣ, όπου βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού Έρκυνα, που διασχίζει την πόλη της Λιβαδειάς, αποτελούν μοναδικό τοπίο φυσικού κάλλους. όπου ο άνθρωπος συνυπάρχει αρμονικά με τη φύση.

Η διαδρομή του αγώνα διασχίζει το φαράγγι  του ΞΕΡΙΑ, περνώντας από το ανοικτό πέτρινο θέατρο, ανηφορίζει στα 400 σκαλοπάτια που οδηγούν στο εκκλησάκι του Αγ. Μηνά και συνεχίζει στο βουνό, μέσα από μονοπάτια δάσους με πεύκα και έλατα και φθάνει στον Προφήτη Ηλία, με υψόμετρο  905 μ., απ’ όπου η θέα προς την πόλη με φόντο τον χιονισμένο Παρνασσό, συνθέτουν μία ανεπανάληπτη εικόνα.

Σε αυτή την τοποθεσία καλούμε τους αθλητές και τις αθλήτριες ορεινού τρεξίματος να μετάσχουν στον αγώνα για να νιώσουν τους μύθους και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής και της πόλης, κτήτορας της οποίας υπήρξε ο Λέβαδος, απ’ όπου προέκυψε και το όνομα της πόλης.

Ο Λέβαδος, – μυθολογικό πρόσωπο – καταγόταν από την Αθήνα της Κωπαΐδας, μια πόλη που καταποντήστηκε από τις πλημμύρες και οι κάτοικοί της ήρθαν στη Λιβαδιά με αρχηγό τον Λέβαδο, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την πόλη της Λεβάδειας (η σημερινή Λιβαδειά). Η Λεβάδεια ήταν αρχικά χτισμένη πάνω σε ύψωμα και ονομαζόταν Μήδεια. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Λέβαδος  έκτισε τον οικισμό του δίπλα στο ποτάμι και μετά ήρθαν και εγκαταστάθηκαν και οι κάτοικοι της Μήδειας. Θέλοντας να τον τιμήσουν, οι κάτοικοι της πόλης έδωσαν στην πόλη τους το όνομα του Λέβαδου.